Återblick på genomförda aktiviteter


Pelargon Oscar är en aktiv förening med mängd varierande aktiviteter under året. Här samlas smått och gott för att minnas alla härliga upplevelser.

Storträtten, våren 2018


Storträffen, våren 2018 levererade en variation av innhåll och är den 20:e i ordningen.


Ett drygt 60-tal perersoner deltog på Pelargon Oscars storträff. Glädjen var på topp med fantastiska föreläsare som Ylva Landerholm Grödinge och Jan Mikaelsson, frukost, lunch och kaffe, information kring kommande aktiviteter, stort lotteri, försäljning och annant smått och gott. Artiklar kring denna dag kommer komma i kommande nummer av medlemstidningen: "Sticklingen".

Planering inför Ernemars Pelargoncafé


15 maj träffades ett förväntansfullt och glatt gäng i Oskarshamns seglarsällskaps lokaler för att smaka av tänkta smörgåsar och bakverkt till sommarens stora höjdpunkt, Ernemars Pelargoncafé.


Ett 20-tal personer var samlade. Kvällen började med fotografering av smörgåsar, bakverk och medlemmar i pelargon Oscar. Efter det intogs med spännig det som skulle provsmakas.


Resultatet av kvällens ideér och smaklökarnas tyckande  är alla välkomna till att uppleva genom att besöka caféet, som kommer ha premiär 25 juni och sedan vara öppet dagligen klockan 10:00-17:00, under hela sommaren.

Premiär för Pelargon Oscars Pelargoncafé, 20180625.


Med förväntan och spänning är nu Pelargoncaféet invigt i sjösällskapets lokaler i Ernemars hamn, Oskarshamn.


Interiör med broderade dukar och bonader, utsökt utsikt och ett fantastiskt väder. Stämningen var på topp bland både personal och gäster.

_________________________________________________________________________

Minne 2019


Storträffen 2019

En succé som vanligt. Drygt 60 deltagare och med glädje hälsade Pelargon Oscar 4 nya medlemmar välkomna.


Det bjöds på god frukost, härlig soppa, kaffe med dopp och ett enormt lotteri med en mängd vinster.


Föreläsare var Torsten Strömberg, Oskarshamn och Lennart Fredriksson från Botanucus i Skänninge. Lennnart gav tips och trix på hur man lyckas med sina perenner. Han visade också fantastiska bilder. Bilder på: Purpurprimula, Dvärjnattljus, Midsommaraster, Brandlilja, Nejlikor, Rölika, Höstflox, Pioner med mera. 

Vikbolandet


I väntan på färjan över Slätbaken, Pelargon Oscars medlemmsresa i Vikbolandet.

Majresa, 2019


Resa till Kronobergs län med besök i olika plantskolor, trädgårdar med mera, öster och söder om Växjö.


God lunch och fika.


Pelargoncafé sommaren 2019

Halland, augusti 2019


Första trädgården var "Gustavs trädgård" i Varberg. En mycket välrensad trädgård, där det mesta var kantat med rostigt stål. 


Mitt i centrala Varberg finns en lite park, Järnvägsparken. Suckuleter och kaktusar är återkommande varje år i en rabatt sedan 1940-tlet. Föreningar med lokalanknytning får ansöka om att ha sitt föreningsenblem i rabatten, format av kaktusar och suckuleter. På bilden till höger "ryttare" i Järnvägsparken.Nästa mål var Ysby strax utanför Laholm och Peter Bengtssons och Margareta Eks trädgård. Vi passerade även stadsparken i Laholm.

Under resan besökte sällskapet även Horsabäcks perenner i Våxtorp. Nedan en fröjd för fjärilarna, "Rosenflockel".

Höstens medlemsfest, september, 2019


66 medlemmar träffades för trivselkväll på Liljeholmens stearinfabrik. I fabriksboden hälsade personalen Pelargon Oscars medlemmar välkomna med karameller och cider. 


Det blev en tillbakablick kring fabrikens historia som bland annat innehöll en flytt från Stockholm till Oskarshamns. Här har fabriken funnits sedan 1970 och i år firar företaget 100 år.


Efter att shoppingen i fabriksboden var avklarad var programpunkt nummer två en fantastisk middag på Corallen. Här fanns även ett stort lotteri med "hemlig vinst".

Bötterumsmässan


För tredje året deltog Pelargon Oscar på Bötterumsmässan. Vi erbjöd växter för både inne och ute, marmelad, tomater och hembakat.

Här hittar du en länk till verksamhetsberättelsen 2019: Klicka här!

Plantering, skötsel och omvårdnad av blomsterarrangemang


Under de blomstrande årstiderna, 2017, ombesörjde Pelargon Oscar blomster på Badholmen i Oskarshamn.


Bland annat pyntades en gammal träbåt med praktfulla arrangemang.


På bilden till vänster vårpyntas båten på badholmen under överinseende av föreningens kassör Rosie.

Exkursion i träthult


30 maj, 2017, var ett gäng naturintresserad

medlemmar på exkursion i Träthult.


Det var en mycket lyckad kväll i ett fantasktiskt vackert kulturlandskap, brukat på ett ålderdomligt sätt av entusiaster.


Växtlighetn bjöd på rara växter som annars numera näst intill generelltsätt är utrotade på grund av det morderna jordbruket.


Kvällen avslutades med korvgrillning och skrönor kring gårdens tidigare invånare.

Pelargondagen


12 augusti 2017 firades Pelargondagen för 20:e gången. Inget annat pelargonevenemang i Sverige har pågått i så många år och i en obruten följd.


20-årsjubileum blev en fest för alla och genomfördes på Badholmen, en ö i Oskarshamns inre hamn, med utsikt över inloppet till staden. Här lägger både de stora Gotlandsfärjorna till och den lilla Ölandsfärjan.


På Badholmen fanns försäljare som hade det mesta i växtväg, med tyngdpunkt på pelargoner. I det årliga utställningstälten kunde besökare rösta på sin favoritpelargon.Övriga aktiviteter för besökarna var lotterier, tävlingar och visning av både höns och bisamhällen. En baktävling genomfördes där vinsten var 5000kr. Lika stor prissumma fick den tävlande med blomrikaste xonalpelargonen.


Dagen till ära serverade restauranger på Badholmen sin berömda strömmingsflundra och till kaffet fanns pelargonkaka som bakverk att köpa.


Föredragare under dagen var, Åke Truedsson, landets kunnigaste tomat och grönsaksodlare och debattören författaren och chefredaktören Göran Greider, som just kommit ut med en trädgårdsbok: I trädgården hörs andra ekon.
"Lilla" Pelargondagen, i stallarna vid Fredriksbergs Herrgård, 2019.